tisdag 17 mars 2009

Varför finns det inga svenska filmmanus för läsning?


dailyscript.com kan hitta en hel del amerikanska manus i olika versioner. Tanken är att det ska komma ett nytt manus varje dag. Nu verkar sidan inte vara uppdaterad sedan 2008, men det finns en hel del manus från olika genrer att välja på. Allt från Kubricks 2001 en rymdodyssé till Buffy the vampire slayer, både tidiga utkast och slutversioner. Och det finns flera sådana amerikanska manussidor att välja på.

Vad fantastiskt det vore om man kunde hitta svenska manus på samma sätt. Men det verkar tyvärr stört omöjligt. Nordicscript.net hade för ett par år sedan ett par nordiska manus, bland annat Det nya landet, om jag inte minns fel, men den sidan är nedlagd sedan ett tag. Det är väldigt tråkigt. Visst lär man sig mycket om filmberättande av att titta på filmer, men att skriva manus handlar också om text, formatering och formulering. Det lär man sig bäst genom att läsa manus.

Kanske är det symptomatiskt på sätt och vis för en manusförfattarkultur, man sitter på sin egen kammare och håller hårt i sina projekt och det kan man ju till viss del förstå.

Men när filmen redan är gjord borde det inte finnas något hinder för att fler ska få ta del av manuset. Annars ligger de ju ändå bara och skräpar på någon hårddisk eller i någon dammig mapp.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: