onsdag 18 mars 2009

"Tjänarinnor växer inte på träd nuförtiden"


"Billigheten, följsamheten och förmågan att ställa upp när det gäller. Att inte se så noga på sin egen fritid."

Det är de största förtjänsterna som "doktorn" ser hos sin piga Frida. Dokumentären heter Frida, en trotjänarinna och visas just nu på kunskapskanalen. Vi får följa Frida mellan det att hon är 75 och det att hon vid 86 års ålder får sin första bostad, då doktorn (äntligen) har dött vid 104 års ålder.

Det är fullkomligt hjärtslitande att se hur en kvinna som offrat hela sitt liv att tjäna en annan ändå måste sitta och äta i köket och klä sig i svartvita serveringskläder.

Det är lätt att se det som att det är en rest av ett gammalt klasssamhälle, något som på sett och vis ter sig komiskt mitt i tragiken. Tyvärr är det nog inte så.

Jag håller på att göra research till ett manus och pratade därför idag med en vän om hennes tre veckors långa karriär som barnflicka i Norge. En ganska så skrämmande bild målades upp där man som barnflicka tvingas skriva på ett kontrakt att man ska stanna hos familjen, ett slags slavkontrakt, för dagarna späckas av barnpassning, matlagning och städning och endast en dag ledigt i veckan.

Här har Ira Mallik skrivit mer om barnflickor.

Frida, En trotjänarinna visas även i Kunskapskanalen den 20 mars.

Bild: Elvine Lund

Läs även andra bloggares åsikter om ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

jag tyckte bestämt att han sa "villigheten", inte "billigheten", men mamma tyckte också han sa "billigheten". vad är rätt? hemska överklassgubbar och tanter var det! det värsta var nästan att han sa att hon inte hade några intressen, ingen bekantskapskrets, osv. han visste ju inget alls om henne!

Annika Ivarsson sa...

Nog sa han billigheten, han var väl snål den gamla doktorn. That's how the rich stay rich.

Anonym sa...

Hur långa är kontrakten? De får väl inte göra så egentligen i Sverige?

Annika Ivarsson sa...

Har inte så bra koll på hur kontrakten ser ut, det kan nog variera mycket från familj till familj och olika i olika länder. Det finns ju arbetsrätt i Sverige som reglerar att man har rätt till en viss vila varje dygn osv, men sen kanske ändå barnflickan/städerskan/"tjänarinnan" själv frivilligt ställer upp på att vara tillgänglig dygnet runt? Eller känner sig tvingad till det för att inte bli av med jobbet.

Anonym sa...

Det blir ju svårt att kolla att de övrerhuvudtaget får ledigt (vissa barnflickor måste jobba väldigt obekvämt, som helger, julen med mera).