söndag 26 april 2009

Om talangutveckling

Filmbasen Stockholm gör en bra grej tycker jag med sitt ettåringa talangprogram. De nya talangerna för 2009 är Fijona Jonuzi, Elisabeth Marjanovic Cronvall och Måns Månsson. Vilken lycka. Att få ett helt på sig att utveckla filmprojekt är ju fantastiskt.

Det borde finnas mer sådant. Rookieprojektet var också bra men det är ju redan klart att det inte blir någon fortsättning med det. Synd, för som Svenska filminstitutet jobbar nu med färre och dyrare filmer och inget manusstöd utan producent i ryggen så är det svårt att komma in i värmen som oetablerad. Därför tycker jag också att novellfilmssatsningen är så bra och jag ser den som talangutveckling.

Det är förvisso ett svårt format - lätt att hamna mellan långa kortfilmer och korta långfilmer, men än sen då. Hur mycket värt är det inte att få göra sin första film där alla kan få betalt? Och det är ett steg på vägen till att göra TV-serier och långfilm, det skryter ju SVT och Sfi själva med så fort tillfälle ges, att novellfilmarna gått vidare och gjort framgångsrika tv-serier och långfilmer. Ser inget fel i det, ser däremot ekonomiska svårigheter att hänge sitt liv åt novellfilmande.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Polemik mot croneman?

Annika Ivarsson sa...

Jag vet inte längre. Har många osorterade tankar om filmpolitik/stöd och talangutveckling.