måndag 4 maj 2009

Det måste finnas en pilot som ror lokomotivet i land

Björn Runge hoppar av som regissör för Simon och ekarna. De tyska samproducenterna ville vara med och bestämma för mycket. Om det kan man bland annat läsa i DN och i den här artikeln på filmnyheterna.se.

Frågan är självklart intressant, en utveckling mot filmer med större budgetar och med fler samproducenter som vill säga sitt. Jag är helt med på det Tomas Alfredsson säger att det är kränkande när alla blir experter och ska ha en åsikt om filmskapandet och jag tycker Björn Runge är rätt cool som håller på sin integritet och hoppar av projektet.

"Det måste finnas en pilot som ror lokomotivet i land", eller hur nu Alf Sjöberg sa det. Jag har heller aldrig trott på det där med för många kockar i soppan. Men det finns en annan aspekt på detta fall med Simon och ekarna. Christer Nilson producent på Götafilm säger i artikeln att filmen finansieras på Marnie Bloks manus och vem som regisserar är sekundärt. Den statusen har väl ett manus till en svensk produktion inte haft sen Peter Birro bråkade med SVT och Richard Hobert om Strindberg tv-serien. Det liknar mer statusen som dramatiker har i teatervärlden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: