tisdag 20 december 2011

Julkalender #20 Sverige åt svenskarna

Titeln på filmen i årets lucka kanske låter som en propagandafilm för Sverigedemokraterna, men är snarare en märklig historisk komedi, regisserad av Per Oscarsson (som dessutom spelar fyra roller själv i filmen) och producerad av Mats Helge, ökänd b-filmsproducent.

Enligt Svensk Filmdatabas börjar Sverige åt svenskarna, den då dyraste film som producerats i Sverige, så här:
"Sverige. Västergötland. 1400-tal. En tysk röst läser ur Genesis i Bibeln: "Och Gud sade: Varde ljus. Och det vart ljus...", under det att kameran sveper över ett medeltida svenskt samhälle." 

Filmen slutar i en massaker, men svenskarna klarar sig för dem gick vilse i skogen och kom för sent till striden med England, Frankrike och Tyskland. Då hade de andra redan hunnit slå ihjäl varandra.

Någonstans i en låda har jag en kopia av filmen på vhs. Nära två timmar lång är den och jag minns den som ganska olidlig att se på.

Mats Helge Olsson och Per Oscarsson fick en skatteskuld på flera miljoner efter filmen. Mats Helge sattes i konkurs och fick en rejäl skatteskuld. Han har sedan sagt i en intervju att han tror att Ingmar Bergman gjorde Fanny och Alexander bara för att bräcka honom och göra än ännu dyrare film.  Om det stämmer får vi aldrig veta.