måndag 19 december 2011

Julkalender #19 Pensionat Paradiset

”Pensionat Paradiset är nog nättopp det allra simplaste jag hittills sett av svensk film, den hopar smaklösheter på smaklösheter, och även den som förut upplevt åtskilligt i svensk filmproduktion tar sig inför denna underliga skapelse om huvudet och frågar: är det verkligen möjligt att svensk film kan vara så djupt sjunken? Finns det verkligen publik för sådant dravel?

Pensionat Paradiset, filmen som myntade begreppet pilsnerfilm, kanske den mest utskällda svenska filmen någonsin. Men filmen är riktigt trevlig.

Handlingen kretsar kring ett pensionat som drivs av Julia Ceasar (som alltid spelade sura tanter på den här tiden). Thor Modéens karaktär Julle spelar ofrivilligt rollen som den argentinska operasångaren Don Carlos och hur kan man motstå en film som marknadsförts med orden: En svensk skratt- och jubelfilm om kärlek, sol och snurretävlingar!

Thor Modéen passar ju dessutom extra bra så här i juletider eftersom han är med i Lilla helgonet, filmen som Karl Beril Jonsson inte får se klart på julafton (som straff för att han tagit julklappar från de rika och gett till de fattiga).


"Jo det skulle allt smaka det i ett nunnekloster!" säger Modéen och tvinnar sin mustasch, ca 05:30 i klippet.
 
I ett crazy klipp från Pensionat Paradiset går Thor Modéen loss som en äkta mexikanare:För den som inte fått nog finns hela filmen att se här!

Inga kommentarer: