söndag 17 januari 2010

Jenny Lantz, rookieprojektet och kvotering

Mycket intressant artikel om Jenny Lantz på Filmnyheterna och varför så få kvinnor sökte till Rookieprojektets första fyra filmer (38 av 190) och så många sökte till den sista filmen där man letade just efter en kvinnlig regissör. (78 ansökningar) Eller ja, kanske inte nödvändigtvis kvinnlig tack o lov, men av honkön.

Tror hon har helt rätt i sin analys att kvinnorna i det senare fallet såg en faktisk chans att komma med. Som jag ser det så är problemet inte att det fattas begåvade regissörer, manusförfattare, producenter etc utan att få dem att faktiskt söka pengar med sina projekt och i ett mycket tidigare stadie. Då tror jag precis som Jenny Lantz att kvotering skulle kunna vara en lösning på det problemet. Ett verktyg man kan använda tills dagens snedfördelning har försvunnit. (Man kan ju hoppas)

Fast jag förstår dem som tycker det skulle vara tröttsamt att höra gnäll från folk som känner sig bortkvoterade. (Läs bara kommentarerna till artikeln, eller gör inte det) Men så har vi det ju redan idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: