söndag 23 maj 2010

Lite om estetik

Om man bildgooglar vackert så kommer det upp en hiskeligt massa bilder på airbrushdelfiner, solnedgångar och händer med fransk manikyr. Inte precis det jag tycker är snyggt. Att smaken är subjektiv är ju lätt att påstå, men jag tror egentligen att den är mer bestämd av klass, ålder och eventuell subkulturgruppstillhörighet.

Att tycka att solnedgångar är snygga är inte särskilt raffinerat, att älska motljuset i Spike Jonze filmern känns lite mer sofistikerat. Man kan jämföra med tatueringar. De som gillar airbrushmålade delfiner kanske oftare har en på armen. Själv tycker jag det är snyggt med teakmöbler och stringhyllor och old schooltatueringar är definitivt snyggare än tribaler. Men det är ju bara saker jag lärt mig uppskatta, eller plötsligt bestämt mig för att jag vill uppfattas som en sådan person som samlar på muminmuggar och Rörstrandporslin. Suck.

Att ha en egen smak är få förunnat.

3 kommentarer:

Adèle sa...

kolla vad som hände när jag googlade"kul" detta - vi tänker lika!
ring! puz

Anders sa...

Tänker på en Rocky-stripp där Rocky och en gris-gubbe tittar ut på solnedgången genom varsitt flygplansfönster. Grisen tänker "herregud vad vackert" och Rocky tänker "fan vad åttio".

annika sa...

Adele: haha!

Anders: Jag minns den! Det är precis det jag menar.