fredag 19 februari 2010

Mille-feuille


Det finns en del som hamnar här på Pikosekunder genom att söka på Napoleonbakelser. Jag väljer att tillägna detta inlägg till er.

Napoleonbakelsen är en mycket trevlig bakelse, som jag kan äta trots att jag annars är allergisk mot det mesta annat i ett bageri.

Man kan lätt förledas att tro att bakelsen är döpt efter Napoleon, men så verkar inte vara fallet. Snarare så heter den så på grund av att den kommer från Italien. Närmare bestämt Neapel. Sen har väl någon slarvat och kastat om bokstäverna kan jag tro.

Napoleonbakelsen kallas även för Mille-feuille, vilket betyder tusen blad. Det är smördegen som man syftar på. Jag kan här flika in att om man bakar Napoleonbakelser hemma själv och använder Eldorados frysta smördeg så blir det inte tusen blad, utan snarare tre, ganska kompakta blad. Men med mycket grädde, vaniljkräm, glasyr och röd vinbärsgelé kan det bli än rätt så hyfsad bakelse ändå.
3 plattor fryst smördeg
2 1/2 dl vaniljkräm
1 dl vispad grädde
1 1/2 dl äppelmos
2-3 tsk rödvinbärsgelè
1 dl florsocker
1 msk vatten

1.Sätt ugnen på 225 °C. Tina fryst smördeg lätt och kavla ut dem till 8 X 40 cm. Lägg plattorna på vattensköljd plåt.Grädda längderna ca 10 minuter och låt dem kallna.
2.Gör vaniljkräm. Låt den kallna och blanda den med vispad grädde. Bred äppelmos på en av bottnarna. Lägg på nästa botten. Bre på vaniljgrädde. Täck med översta bottnen. Lägg undersidan uppåt.
3.Smält röd vinbärsgelé och bre på ett tunt lager. Rör ihop florsocker och vatten och bre på detta. Skär längderna i ca 10 bitar.

2 kommentarer:

angelique sa...

Tack!
Äntligen ut ur ovetenskapsdimman!
Neapel blev Napoleon. Underbart.
Känns mycket lättare att förklara när barnet undrar. Själv har jag mest ryckt på axlarna, bakelsen är den bästa och ska helst inte avnjutas under utfrågning.

Annika Ivarsson sa...

Så sant!