onsdag 6 juni 2012

DIY GUIDE: gör ditt egna regnskydd till mikrofonen

I helgen ska jag vara ljudtekniker på Sophia Westers kortfilm Ekoxen. (Läs hennes utmärkta blogg Jepp&Gök film!) Det ska enligt prognoserna regna i helgen men vi ska köra ändå. Vad göra?

Man kan köpa ett regnskydd som t ex Duck Rain Cover. Men priset på över tusenlappen (med frakt till Sverige) känns lite väl saftigt + lär inte komma fram i tid till helgen heller.

Jag bestämmer mig för att bygga mitt egna!

Steg 1. Åk till Hornbach och köp akvariefiltermatta. 129 kr kostade min bit. (kan också beställas från nån tysk akvarieaffär för billig penning, eller en mer välsorterad akvariebutik för en något dyrare penning).

 Grejen med den här porösa filtermattan är att den ska splittra regndropparna utan att det ska höras för mycket. Dämpning!

 Mattan ska klistras på ett vattentätt tyg. Jag valde att slakta en gammal urväxt regnjacka i galon.

 Sen skar jag ut sådana här räfflor i den. Det var ganska svårt, så jag fick jämna till så gott jag kunde sen med en sax.
 Här behövs det ansas lite.
 Sen var det dags att limma på regnjackebiten. Tygets utsida mot filtermattan.
Jag använde en schysst och billig limpistol från Clas Ohlsson. Som dessutom hade lampa!

Och resultatet: 
Jag knöt fast regnskyddet med resårband, kanske inte så vackert, men förhoppningsvis funktionellt.  För att köra med både hängslen och bälte så ska jag först stoppa in mikrofonen i en (obs glidmedelsfri) kondom. Kan låta lite konstigt, men är tydligen vedertaget bland ljudtekniker. Lär ju vara vattentätt i alla fall. Ett sista bonustips: använd hellre batteri i micken istället för phantommatning.

Återkommer när jag vet hur det gick!

2 kommentarer:

Jennu sa...

asså annika du är FANTASTISK!!!

Projektets fakta. sa...

Och hur gick det då? Hörde man regndropparna? /Matilda