måndag 6 juli 2009

Om att skriva karaktärer

Grunden till att skriva bra manus är att skapa karaktärer. Ofta kan man i skriva-manus-litteraturen hitta checklistor som man ska fylla i för sina karaktärer: ålder, utseende, fobier, önskningar etc. Att fylla i en sådan lista är sällan särskilt givande. Det blir liksom ingen karaktär av att man hittar på vad en person har i fickan eller att den är rädd för åskan.

En av de bästa sättet att skapa/lära känna en karaktär har jag fått av en manusförfattarkollega. Det går ut på att man ska skriva ned tio saker som förändrat den karaktärens liv. Många av de här sakerna brukar bli rätt bra och användbara i manuset. Testa på dig själv, räkna upp tio saker som förändrade ditt liv och varför de gjorde det.

Jag vet vad jag har på min lista, förutom det självklara att bli förälder så finns London Calling med The Clash med, om man verkligen ska dra det här med orsak och verkan så långt det går.



Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

Hanna sa...

Hur har London Callin förändrat ditt liv?

Annika sa...

först london calling - sen bli punkare - först do it yourself - sen en känsla av "jag måste härifrån" - söka filmskola på gotland för att kunna flytta hemifrån redan på gymnasiet

the clash har format hela mitt liv kan man säga.