lördag 30 januari 2010

60 tysta sekunder


Jag tänkte göra en film utan ljud till danska 60 seconds kortfilmsfestival. Den ska handla om mat och ätande, mer vet jag inte. Rob frågade mig vad tanken var med filmen och jag kunde inte svara, men sen har ju han gått en konstnärlig utbildning medan jag har en mer hantverksmässig take på det här med film.

Filmerna ska visas i tunnelbanan i Köpenhamn, därav frånvaron av ljud. Sen utser publiken och en jury varsin vinnare.

Här kan man titta på några av filmerna från förra året. Jag gillade En ny Verden. Fascinerande att 60 sekunder kan kännas som en lång stund och att man hinner berätta så mycket. Man märker hur mycket ljudet gör i filmer när det saknas totalt. Svårt att föreställa sig ett helt tyst liv.

Får mig att tänka på en dokumentärfilm om ett par som varit döva hela livet men sen kunde få tillbaka hörseln genom en operation, men när de väl fick hörseln tillbaka så blev de för många intryck. Då ville de hellre vara döva.

söndag 17 januari 2010

Jenny Lantz, rookieprojektet och kvotering

Mycket intressant artikel om Jenny Lantz på Filmnyheterna och varför så få kvinnor sökte till Rookieprojektets första fyra filmer (38 av 190) och så många sökte till den sista filmen där man letade just efter en kvinnlig regissör. (78 ansökningar) Eller ja, kanske inte nödvändigtvis kvinnlig tack o lov, men av honkön.

Tror hon har helt rätt i sin analys att kvinnorna i det senare fallet såg en faktisk chans att komma med. Som jag ser det så är problemet inte att det fattas begåvade regissörer, manusförfattare, producenter etc utan att få dem att faktiskt söka pengar med sina projekt och i ett mycket tidigare stadie. Då tror jag precis som Jenny Lantz att kvotering skulle kunna vara en lösning på det problemet. Ett verktyg man kan använda tills dagens snedfördelning har försvunnit. (Man kan ju hoppas)

Fast jag förstår dem som tycker det skulle vara tröttsamt att höra gnäll från folk som känner sig bortkvoterade. (Läs bara kommentarerna till artikeln, eller gör inte det) Men så har vi det ju redan idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 13 januari 2010

Biopublikens pris

Om du har tid över kan du ju lägga din röst till Biopublikens pris på Nasty Old People.
Vore rätt så roligt om en film som är distribuerad via Pirate Bay skulle gå och vinna det.

Dessutom tycker jag att den är rätt fin.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

English subtitles och Dragon Award

Nu är äntligen hästfilmen textad och klar. Finns att beskåda bl a på vimeo och även på Göteborgs filmfestivals nya webbtävling Dragon Award New Talent.

Kan rekommendera ett besök där, det är en väldig blandning av kortfilmer och en hel del pärlor.

Vem vill bli pensionär?

Ikväll ska jag försöka se "Vem vill bli pensionär?" av Dan Josefsson. Ser framemot att få det infernaliska, medvetet obegripliga svenska pensionssystemet förklarat på ett pedagogiskt och rafflande(?) sätt.

Den går kl 21.00 på Kunskapskanalen. Fattar för övrigt inte varför Kunskapskanalen inte har sina program på Play. Det är idioti, om än i ganska mild form om man jämför.

Uppdatering:
Fantastiskt med uppfinningen "bromsen" som gör att inga obehagliga politiska beslut behöver tas. Sänkningar av pensionen sker automatiskt.

måndag 11 januari 2010

Jag gillar inte adjektiv (men kan inte skriva utan dem)

Det är därför jag är så dålig på att skriva recensioner.

Sen dag ett. Lågstadiet. Jag gillade att läsa men hatade att skriva de obligatoriska recensionerna.

Lösningen blev att skriva av de första meningarna på baksidestexten och sen ett kort omdöme: t ex "Boken var bra, men lite tråkig."

Hemligheten

Se förtjusande, rörande dokumentären Hemligheten på SVT Play (finns kvar till 9 feb).

Älskar hur de blandar fiktion från tv-serien Hem till byn, med intervjuer, hemvideos och animerade foton.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 10 januari 2010

Nyårslöfte

Jag lovar att vara mindre ängslig 2010 och gå till tandläkaren.

Kavla upp ärmarna, nu gäller det att vara rolig.

Eh, klockan är ganska mycket.

Jag har i vanlig ordning gjort allt för att inte börja jobba med texten. Jag känner avsmak inför det.
Egentligen tycker jag inte att jag borde skriva det här. Det senaste året har jag nästan slutat helt prata om att skriva om skrivande. Det kan ha lett till att jag har slutat se på mig själv som nån som skriver.

Inte för att jag tror på affirmationer så, men lite jävlar anamma och disciplin hade inte skadat.
Tror jag ska se det mer som ett hantverk. Något som ska malas ner. Ut ut hjärnan. Det får göra lite ont.

onsdag 6 januari 2010

An underachievers diary


Jag läser An underachievers diary.

Jag - Jag vet inte riktigt, den är rolig, men jag tror inte riktigt på honom.
Rob - Det är inte så trovärdigt att en underachiever skrivit en hel bok.

måndag 4 januari 2010

Ranelid och stora och små rum

Jag har redan sett för mycket av Stjärnorna på Slottet. Men det är som en trafikolycka, det är svårt att låta bli att titta.

Björn Ranelid är roligast att följa, hur han reagerade på att Tommy Körbergs rum var större än hans, mycket större. Tommys balkong var till och med större än Björns "skrubb". Och Björn Ranelid kan inte sluta prata om det.

I Myggor och Tigrar beskriver Maja Lundgren Ranelids förtjusning över att han har fått ett större hotellrum än henne i Värnamo. Och han kan inte sluta prata om det.

Haha: the most independent movie ever made

söndag 3 januari 2010

Det nya köksbordet.

Jag sitter vid vårt nya köksbord. Det förra var alldeles för litet och ganska fult, men det här är större och snyggare.

Vi fick kämpa en hel del med det här bordet. Först gick det inte in i bilen. (Trots att jag noggrant mätt upp med Hannas nyckelband). Då fick vi skruva lite i bilen. (Ta bort det där stålnätet mellan bagaget och baksätet). Sen när vi kom hem gick det inte in genom köksdörren, då fick vi skruva isär bordet.

Nu när bordet står här tvingas jag vara nöjd. Men det är väl inget större fel på det.

lördag 2 januari 2010

2 januari 2010

Jag försöker lära mig saker. Insupa kunskap. Lära mig mycket.
På ett sätt känns det fåfängt, för att inte glömma bort saker man lärt sig måste man ju ha användning för det. Men vill man kunna allt glömmer man bort saker i samma takt som man lär sig nya. Jag skulle vilja vara en nörd, kunna mycket om samma ämne men det är tråkigt att nöta, att öva samma sak om och om igen. Jag kommer aldrig bli blixtrande briljant. Men det kan ju vara kul att kunna lite om mycket också. Ha!

Många av mina vänner och bekanta tror att 2010 kommer att bli ett fantastiskt år. Jag väljer att inte ha för stora förhoppningar, men gick det ganska bra förra året så varför inte detta året med?

Jag ska försöka tänka lite mer på ordens kraft. I senaste Robinson Karibien (ett fånigt program, men jag älskar att se fåniga program när jag diskar) sa deltagaren Jimmy om sin insats i en tävling att han fick "tekniska problem" när han skulle skära loss sina lagmedlemmar som var fastbundna med rep. Intressant bortförklaring. Det var nästan att jag lät den passera.